Kennisbank

kennisbank

De wereld van de vastgoed is een wereld met zijn eigen begrippen. Het klinkt allemaal wat ingewikkeld, maar als je weet wat alles betekend val het allemaal wel mee. Hieronder een vastgoedbegrippenlijst om het allemaal in heldere taal uit te leggen.

Aa

 • Activa – Activa (of “assets” in het Engels) worden bij het boekhouden ook wel baten genoemd. Activa zijn goederen die actief voor je werken en je geld opleveren. in het laatje brengen, denk maar aan aandelen die je een dividend opleveren of appartementen die zorgen voor inkomsten uit verhuur.
 • Actief beheer – Onder actief beheerd word verstaan zelf actief bezig zijn met je beleggingspand(en). Hier kun je denken aan: zelf de administratie, zelf werkzaamheden in de panden verrichten (verbouwen / renovatie) / regelmatig aan- en verkopen met winst / zelf intensief met de panden bezig (bv onderhoud). Let op zodra de Belastingdienst je beleggingspanden in Box 1 laat vallen doordat er sprake is van actief beheer, je over de huurinkomsten dus ook inkomsten belasting moet gaan betalen!
 • Asset – Het Engelse woord “asset” is de definitie van goederen die elke maand geld oplever en (ofwel cashflow). Lees de blog post “Wat is het verschil tussen assets en liabilities?” voor meer achtergrond informatie

Bb

 • Beleggingspand – Een beleggingspand is onroerend goed dat verhuurd wordt. Hierbij kun je denken aan een zelfstandige woonruimte, kantoorruimte, garagebox, etc.
 • Bruto Aanvangsrendement (BAR) – Het Bruto Aanvangsrendement (BAR) is het bruto rendement dat je behaalt op je beleggingspand. BAR = bruto jaarhuur / geïnvesteerd vermogen

Cc

 • Cashflow – In elke huishouding of onderneming zijn er inkomende en uitgaande geldstromen. Het verschil tussen deze twee geldstromen levert de uiteindelijke cashflow op. Cashflow = inkomende geldstroom – uitgaande geldstroom.

Oo

 • Overwaarde – Er is sprake van overwaarde wanneer de waarde van de woning hoger is dan de rest schuld van de hypotheek. Eventuele overwaarde van je beleggingspand kan je gebruiken om een nieuw beleggingspand aan te kopen door middel van een herfinanciering.

Pp

 • Passief beheer – Wanneer een natuurlijk persoon investeert in onroerend goed en hier verder niets mee doet dan het innen van huren en betalen van vaste lasten is er sprake van normaal vermogensbeheer en kan dit over het algemeen niet leiden tot de kwalificatie van resultaat uit overige werkzaamheden. Het onroerend goed komt dan te vallen onder de vermogensrendementsheffing van box 3.
 • Passiva – Passiva (of “liabilities” in het Engels) worden bij het boekhouden ook wel lasten genoemd. Passiva zijn goederen die passief zijn en je geen inkomsten opleveren. Meestal kosten passiva je geld. Denk aan de volgende voorbeelden: het huis waarin je woont, je auto, abonnementen,
 • Puntensysteem – Hoeveel huur gevraagd mag worden voor een woning, hangt af van de zogenaamde puntentelling. Hoe meer punten de woning heeft, hoe hoger de maximale huurprijs. Lees de blog post “Wat is de maximale huur die je mag vragen?” voor meer details.

Rr

 • Return on Investment (ROI) – De Engelse term return on investment geeft het rendement van een beleggingspand aan.

Vv

 • Vastgoedhypotheek – Een vastgoedhypotheek is een hypotheekvorm die speciaal geschikt is voor de aanschaf van verhuurd vastgoed of vastgoed dat je wilt gaan verhuren.
 • Vrije sector – Een vrije sector huurwoning is een huurwoning waarop geen subsidie wordt verstrekt en waarvoor geen huur-regulerende bepalingen gelden. Huren in de vrije sector betekent een (nieuwbouw) woning huren boven de sociale huurgrens. Voor een vrije sector huurwoning kom de huurder dus niet in aanmerking voor huurtoeslag.

Ww

 • Waarde in verhuurde staat – Met de waarde in verhuurde staat word de waarde van een beleggingspand bedoelt dat in verhuurde staat verkocht gaat worden. In de regel is de waarde in verhuurde staat zo’n 80% van de waarde van dezelfde woning in lege staat.

Hopelijk geeft dit een goed overzicht van de verschillende begrippen die je veel zult horen in de vastgoed wereld. Allemaal niet al te ingewikkeld, maar er word vaak wel erg ingewikkeld over gedaan. Vaak kom je met gezond verstand en een beetje googlen al een heel eind!

Mocht je willen beginnen met investeren in vastgoed dan is de blog post “Hoe beginnen met investeren in vastgoed?” een goed startpunt.