Kracht van het rente op rente effect?

Share if you care!
 •  
 •  
 •  
 •  

Het rente op rente effect is één van de basisprincipes van hoe je financiële vrijheid kan bereiken. Alle (multi) miljonairs kennen dit principe en maken er gebruik van.

Dit is namelijk het middel om exponentiële groei te bereiken!

Ik weet dat er op internet al veel blogs en artikelen te vinden zijn over dit onderwerp. Toch vind ik het belangrijk hier ook zelf een blog post over te schrijven. Zo kan ik zelf alle info bundelen en ook nog eens doornemen.

Het “rente op rente effect” is namelijk absoluut basiskennis die iedere vastgoedbelegger (en eigenlijk iedereen!) moet kennen en voor zich moet laten werken!

Zoals gezegd kan je al deze informatie op verschillende sites op internet vinden. Ik heb in deze blog post geprobeerd alles samen te vatten en mijn eigen rekenvoorbeelden toegevoegd.

Dus wat ga ik in deze blog post allemaal behandelen? Dat zijn de volgende onderwerpen:

Wat is het rente op rente effect?

Laten we beginnen met de definitie van het “rente op rente effect”, ook wel samengestelde interest genoemd. De definitie is als volgt:

Samengestelde interest is een andere benaming van rente op rente, dat wil zeggen dat de rente bij de hoofdsom wordt opgeteld en dat over de nieuw ontstane hoofdsom opnieuw rente betaald moet worden.

Bron: www.betekenis-definitie.nl

Albert Einstein! Wie kent deze genie nu niet? Albert Einstein leefde van 1879 tot 1955 en won in 1921 de Nobelprijs voor de natuurkunde.

8ste wereldwonder

Einstein werd eens gevraagd wat hij als het 8ste wereldwonder zag. Einstein beantwoorde de vraag zonder nadenken: “samengestelde interest“.

En inderdaad, als je de kracht van samengestelde interest begrijpt zul je inzien dat het echt een extra wereldwonder is.

Door gebruik te maken van samengestelde interest kun je veel vermogen opbouwen of diep in de schulden raken! Einstein zei hierover: “Het 8ste wereldwonder kan voor jou werken, of jij werkt voor het 8ste wereldwonder.”

Samengestelde interest kan worden vergeleken met een sneeuwbaleffect. Dit sneeuwbaleffect kan je vermogen over de jaren gigantisch en exponentieel laten groeien. Of in het geval van schulden, heel snel laten verdampen…

Lees hier meer over het 8ste wereldwonder.

Wanneer moet je starten?

begin zo vroeg mogelijk om maximaal te profiteren van rente op rente effect

Dit is en blijft een pijnlijk punt voor mezelf… Ik heb de kracht van samengestelde interest namelijk zelf veel te laat ingezien.

Maar beter laat dan nooit! Dus niet gaan klagen, maar je verlies nemen en nu aan het werk met deze kennis.

Dus wanneer moet je beginnen? Nou dat is simpel; ZO SNEL MOGELIJK!

Het effect van samengestelde interest is namelijk een proces dat jaren en jaren in beslag neemt.

Daarom is het belangrijk dat je zo snel mogelijk begint met investeren en het rente op rente effect voor je gaat laten werken. Hoe meer tijd je namelijk neemt om het samengestelde interest effect voor je te laten werken, des te groter de uiteindelijke vermogen zal groeien.

Laten we dit eens doorrekenen met een aantal rekenvoorbeelden.

Rekenvoorbeeld van rente of rente effect

Je krijgt het beste gevoel van de kracht van het rente op rente effect als je zelf een paar simpele voorbeelden doorrekent in Excel.

Ik heb hieronder een drietal voorbeelden berekent voor verschillende looptijden (20, 30 en 40 jaar) en verschillende rentes per jaar (4%, 6%, 8% en 10%). Als startkapitaal heb ik voor alle 3 de rekenvoorbeelden een bedrag genomen van €10.000.

Hieronder zie je hoe groot je vermogen geworden zou zijn na 20 jaar. In het geval dat je een jaarlijks rendement behaalde van 10%, zou je eindkapitaal bijna €180.000 zijn geworden.

vermogensgroei in 20 jaar

Als je nu 10 jaar eerder begonnen was. Dus nu uitgaande van een looptijd van 30 jaar, dan zou je eindkapitaal bij 10% rente per jaar €450.000 zijn geworden.

vermogensgroei in 30 jaar

In het laatste scenario, ben je direct als 20er begonnen met investeren. Voor dit rekenvoorbeeld is de looptijd 40 jaar. Als we weer uitgaan van een rendement van 10% per jaar is je eindkapitaal in dit geval bijna €1.200.000 geworden.

vermogensgroei in 40 jaar

Deze rekenvoorbeelden gaven mij in ieder geval een helder beeld van de kracht van samengestelde interest.

Het maakt ook kristal helder dat je niet vroeg genoeg kunt beginnen met investeren!

Hoe kan je het toepassen bij investeren in vastgoed?

kracht van rente op rente door herinvesteer je huurinkomsten

Hoe kan je nu gebruik maken van samengestelde interest bij het investeren in vastgoed?

Het belangrijkste is dat je de huurinkomsten niet als inkomen gaat zien (ofwel niet aan je dagelijkse boodschappen uit geeft!).

Dus de eerste stap is dat je de maandelijkse huur dient te sparen of beter maandelijks te gaan beleggen in een index fonds. Op deze manier haal je ook weer “rente op rente” op de huurinkomsten die je binnen krijgt.

Doel is nu om zo snel mogelijk voldoende vermogen bij elkaar te hebben, zodat je een tweede beleggingspand kan kopen.

Een tweede factor waar je gebruik van kunt maken is de overwaarde die je opbouwt in je beleggingspand. Door de maandelijkse aflossing en (met een beetje geluk) de jaarlijkse waarde stijging bouw je overwaarde op.

Deze overwaarde kan je weer uit je beleggingspand halen door een zogenaamde herfinanciering.

Zo is het mogelijk om al na een aantal jaar een volgend beleggingspand te kopen. Hier zal je merken dat het in het begin allemaal nog erg langzaam gaat, maar zodra je meer panden hebt gaat het steeds sneller!

Lees de blog post “Wanneer moet je investeren in vastgoed?” voor meer informatie over wanneer te gaan investeren in vastgoed.

Conclusie

Zoals aangegeven in het begin van deze blog post bevat deze post geen nieuwe informatie. Toch moest ik zelf toegeven dat ik de kracht van samengestelde interest zelf pas te laat heb ontdekt. De tijd die ik hiermee verloren heb haal ik nooit meer in!

Het is dan ook goed dat je zelf eens een aantal voorbeelden door rekent om zelf de kracht van samengestelde interest te ervaren. Dit zal je ogen openen (althans dat deed het bij mij!).

Als je dit “8ste wereldwonder” ook nog eens versterkt door gebruik te maken van het hefboomeffect, dan heb je een zeer krachtig middel om financiële vrijheid te bereiken! Dus neem nu actie en laat het rente op rente effect voor je werken!

Lees ook eens de blog post “Hoe hoger rendement door hefboomeffect?” voor meer informatie over het hefboomeffect.

Graag hoor ik van je op welke leeftijd jij bent begonnen met het investeren in vastgoed.

Hoe heb jij de kracht van samengestelde interest ervaren?

Laat je reactie hieronder achter!


Share if you care!
 •  
 •  
 •  
 •  

2 gedachten over “Kracht van het rente op rente effect?”

 1. Leuk artikel, ik ben 21 en heb mijn eerste beleggingspand recent gekocht t.w.v. 130.000 BAR van 9%. Ik heb er nog niet echt resultaat uit gezien aangezien mijn reis pas net is begonnen. Ik vindt het alleen lastig om te bepalen wanneer ik het beste kan gaan herfinancieren. Eigen ingelegde bedrag van die 130.000 is 40.000. Heb je tips?

  Beantwoorden
  • Puk, Dank voor je reactie! Je hebt nu zo’n 30% aan eigen inleg in je beleggingspand zitten. Ik ga ervan uit dat je bij je vastgoedhypotheek verplicht moet aflossen. Als dat het geval is zal je eind dit jaar alweer een grotere eigen inbreng hebben. Dan kan je denk ik al wel gaan praten met de bank over het herfinancieren van je beleggingspand. Ik zou het volgende artikel eens goed lezen. Dan weet je snel genoeg waar je aan toe bent.

   Beantwoorden

Plaats een reactie