Over mij

bruto aanvangsrendement van 9 procent

Een huis kopen om te verhuren?

Elke maand lekker de huur op je bankrekening bijgeschreven krijgen. Vervolgens nog een huis kopen om te verhuren en ook hier elke maand de huur van opstrijken. Daarna nogmaals hetzelfde doen.

En nogmaals.

En nogmaals.

Totdat je elke maand voldoende huurinkomsten hebt om van te kunnen leven en daar verder niks voor hoeven doen. Dit is financieel onafhankelijk zijn en dat betekent dat je niet meer hoeft te werken voor geld.

Klinkt heel erg aantrekkelijk.

Of niet?

Wie heeft daar niet over nagedacht? Maar is dit ook echt zo?

Deze gedachte heb ik in ieder geval lang gehad. Tot mijn 40ste heb ik nooit actie durven ondernemen. Altijd had ik een excuus waarom ik dit niet moest doen. Waarom ik beter een gewone baan kon houden en tot mijn 70ste door te werken om daarna “lekker van mijn leven te gaan genieten”. Althans als je na je 70ste nog gezond genoeg bent om leuke dingen te gaan doen…

Financieel onafhankelijk worden

Voordat ik de keus gemaakt heb om “all in” te gaan voor het investeren in vastgoed, heb ik veel gelezen over hoe je financieel onafhankelijk kunt worden. Investeren in vastgoed is niet het doel op zich, maar het middel om het doel van financiële onafhankelijkheid te bereiken.

Het principe is eigenlijk heel simpel.

Neem de volgende stappen en je zult financieel onafhankelijk worden:

  1. Geef minder uit dan je verdient (dit klinkt makkelijk maar dit is voor de meeste mensen de grootste uitdaging!)
  2. Investeer dit verschil in “assets” die je cashflow genereren
  3. Herinvesteer het rendement dat je verdient weer in “assets” die cashflow genereren

Klinkt simpel, maar wat zijn dan die “assets” die cashflow genereren?

Investeren in assets

Huis Kopen om te Verhuren --> rente op rente effect

Eerst is het toch nog even goed om het verschil tussen een “asset” en een “liability” uit te leggen. Eigenlijk is dit heel simpel. Een “asset” creëert elke maand geld (ofwel cashflow) en een “liability” is iets waar je elke maand geld voor moet betalen.

Vastgoed (in verhuurde staat) is een van de “assets” die door Robert Kiyosaki wordt aangedragen als een asset die je financieel onafhankelijk kan maken. Het levert je namelijk elke huurinkomsten op en daarnaast kan het vastgoed in de loop van de tijd in waarde stijgen.

Let op het gaat er hierbij om de (maandelijkse) cashflow en de eventuele waardestijging is een mooie bijkomstigheid, maar dat is niet het doel. Daarnaast zijn er nog andere “assets” zoals een eigen bedrijf, aandelen (dividend uitkering), een boek of muziek (royalties).

Mocht je meer willen weten over “assets” en “liabilities” en de theorie van Robert Kiyosaki, dan kan ik je het boek Rich dad poor dad aanbevelen.

Dus je moet dus investeren in “assets” wil je financiële onafhankelijkheid bereiken. Dat is nu duidelijk.

Van droom naar realiteit

Uit de cijfers van het CBS blijkt dat er in Nederland ruim 100.000 miljonairs zijn en elk jaar komen er meer mensen bij. Hoe maak je van deze mooie droom nou een realiteit? Op internet zijn er veel “motivatie video’s” en “succes verhalen” te vinden van hoe je dit moet aanpakken. Persoonlijk vind ik de volgende quote dit mooi samenvatten:

Huis kopen om te Verhuren --> van droom naar realiteit

Dus om de droom een realiteit te maken, dien je die droom op te schrijven. Vervolgens moet dat doel opdelen in kleine stappen, zodat je het doel kan bereiken. De moeilijkste stap is vervolgens actie te ondernemen en alle kleine stappen doorlopen totdat je je doel hebt bereikt. Dan is je droom de realiteit geworden.

Begin 2016 heb ik eindelijk actie ondernomen en een huis gekocht voor de verhuur. Dit was een eerste stap om het uiteindelijke doel van financiële onafhankelijkheid te bereiken. Hierbij heb ik veel fouten gemaakt en dure lessen geleerd, maar uiteindelijk ben ik huisbaas geworden. Financieel onafhankelijk ben ik voorlopig nog niet, maar ik weet nu uit eigen ervaring dat het stappenplan werkt!

Waarom de blog “Huis Kopen om te Verhuren”?

De blog Huis Kopen om te Verhuren heb ik gemaakt, omdat ik merkte dat veel informatie die je op internet vindt incorrect is of wordt aangeboden door commerciële partijen en dus niet onafhankelijk is.

Als je een huis gaat kopen om te verhuren komt daar veel bij kijken. Tijdens mijn eerste jaren heb ik veel fouten gemaakt en met vallen en opstaan geleerd over hoe de vastgoedmarkt in elkaar zit. Wat je wel en wat je zeker niet moet doen.

De volgende “waarom”/ “waar”/ “hoe” vragen had voordat ik daadwerkelijk besloten had om te gaan investeren in vastgoed:

  • Waarom moet je gaan investeren in vastgoed?
  • Waar moet je gaan investeren in vastgoed?
  • Hoe moet je beginnen met investeren in vastgoed?
  • Hoe kan je een beleggingspand financieren?
  • Hoe vind je een interessant beleggingspand?
  • Hoe bouw je een vastgoedportefeuille op?
  • En nog veel meer…

Op al deze vragen heb ik tijdens het zoeken, aankopen en verhuren van mijn eerste beleggingspand antwoorden gevonden. Deze antwoorden wil ik met anderen delen, zodat zij een vliegende start kunnen maken.

Opdat je niet dezelfde fouten maakt die ik wel gemaakt heb.

Investeren in vastgoed is leuk, spannend en kan je financieel onafhankelijk maken. Echter fouten zijn heel kostbaar! Kortom bezin eer ge begint!

Wie ben ik?

Ik ben geen makelaar / bouwkundige / financieel adviseur of iemand uit het “vastgoed wereldje”. Ik ben iemand die door schade en schande veel heeft geleerd over wat erbij komt kijken om te investeren in vastgoed. Via de blog Huis Kopen om te Verhuren ga ik stap voor stap door het hele proces van A tot Z heen. Met deze blog hoop ik dat je zelf ook actie durft te ondernemen.

Denk je er serieus over na om te gaan beginnen met investeren in vastgoed? Lees dan de blog post “Hoe beginnen met investeren in vastgoed?“.

Als je vragen hebt dan kun je die altijd stellen. Ik zal alle vragen proberen te beantwoorden.